Blog

Szegeden a szakma “krémje”


Szegeden a szakma “krémje” – Autotherm Süteményszállító hűtőautó bemutató a közgyűlésen

Február 25 és 27 között Szegeden bemutattunk egy süteményszállító hűtőautó haszongépjárművet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által szervezett cukrász Közgyűlésen.

Az idén is a szakma krémje vett részt a három napos eseményen, amelynek az idén a Hunguest Hotel Forrás**** adott helyet. A közgyűlésen túl sor került baráti vacsorákra, tartalmas beszélgetésekre, kiállítási lehetőségre, ismerkedésre és kapcsolatépítésre is. Az Autotherm Kft. mint hűtőautó gyártó cég mindvégig jelen volt. Infostandunknál köszöntöttük régi cukrász barátainkat, valamint új érdeklődők is szívesen kérték ki szakmai tanácsainkat. Cukrászok és érdeklődők tekinthették meg a hotel előtt kiállított süteményszállító hűtőautó haszongépjárművünket is.

Már több évtizedes hagyományra visszatekintő Cukrászbál koronázta meg az estét, öröm volt nézni, ahogy többgenerációs cukrászdák évről évre továbbéltetik a bálozás hagyományait is.

Kezdetekben, a 18. században a kialakulóban lévő cukrászat ugyanolyan mesterség volt, mint bármelyik más iparosság, illetve kisebbnek számított a közvetlen haszonnal kecsegtető kovács, szabó és asztalos mesterségeknél. A 20. század elejére azonban az „örömök és élvezetek” iparága felnőtt társaihoz. A cukrászok ipartestületének éves bálján például az 1900-as években már Budapest főpolgármestere és az udvari méltóságok vállaltak fővédnökséget.

Ilyen helyzetekben nagyon gyakori volt a benősülés – ha megfelelő tehetségű és szorgalmú segéd mutatkozott a környéken, akkor az „benősülhetett” az üzletbe, ahol társak lettek az alapítóval. Számos nagynevű és még ma is híres cukrászat követte ezt a megoldást a Kugler-Gerbeaud családtól a Russwurmon át az Augustokig. A másik megoldás az éves cukrászbál volt, ahol táncolva-megismerkedve gondoskodtak a cukrász dinasztiák folytatásáról.

A cukrászbálokon is a legfőbb kellékek az eladósorban lévő leányok voltak. A cukrászat nagyon kemény munkát jelentett mindenkor, tehát hétköznapokon – sőt ünnepeken is – nagyon kevés idejük volt a mestereknek a társasági életre, nem is beszélve az inasokról és a segédekről. A feleségek a legtöbb esetben segítettek az üzletvitelben bolti kiszolgálóként. Az iskolák elvégzése után, tehát 16-18 éves koruktól pedig a leányukat is „bevetették” a cukrászdában. Az volt a tapasztalat (egy Wikus nevű cukrászmester megfogalmazásában hangzott el először), hogy minél fiatalabb és csinosabb az eladólány, annál jobb a forgalom. Pláne, ha még a lány is eladó…

Megnősülni nem nősült meg egyikünk sem. De láttunk már olyat, hogy egy cukrászda és egy Autotherm süteményszállító hűtőautó fogadott örök hűséget egymásnak! Külön köszönet a szervezőknek, üdvözletünk összes régi és új cukrász barátunknak!

 

 

 

*************************************************************************************************************************************************

FRISS HÍREK ELSŐ KÉZBŐL!

TUDNI SZERETNÉD, HOGYAN ZAJLANAK EGY HŰTŐAUTÓ GYÁRTÓ CÉG MINDENNAPJAI?

NEM SZERETNÉL LEMARADNI A LEGFRISSEBB ÚJÍTÁSOKRÓL?

BÁRMILYEN A SZÁLLÍTÁS SORÁN HŰTÉST IGÉNYLŐ TERMÉKET FORGALMAZOL?

Kövesd mindennapjainkat a Facebookon, ne maradj le megrendelőink véleményeiről, a legjobb tippekről tőlünk Neked!

 

Üdvözlettel,

vastag-peter-round

Vastag Péter

Share :
Related Posts

Leave Your Comment

Minden, amit egy hűtőautóról érdemes tudni
Töltsd le most INGYENES tanulmányunkat!

Bónusz fejezet: 3 ordító jel, amiről felismered a sufnituning kivitelezőket!