Az ATP egyezmény

30vs8i_blue

 

Az élelmiszerek nagyobb távolságra történő szállítása olyan járműveket igényel, amelyek képesek egy zárt rakodótérben állandó hőmérséklet biztosítására. Ilyen mikroklímában biztosított, hogy az áru megőrizze eredeti minőségét, állapotát. Vannak olyan élelmiszerek, amelyek, ha a szállításuk nem az optimális hőmérsékleten történik, bomlásnak indulnak. Ráadásul a bomlás során másodlagosan keletkező anyagok akár az egészségre károsak is lehetnek.

 

Az ATP Egyezmény

Az ATP Egyezmény (Agreement on the International Carriage of Perishable Foodstuffs and on the Special Equipment to be Used for such Carriage) a hűtőjárművek, hűtőgépek műszaki kivitelezését, állapotuk időszakos felülvizsgálatát szabályozza. A szigorú előírások betartását a hatóságok rendszeresen ellenőrzik. Csak érvényes bizonyítvánnyal rendelkező járművek fuvarozhatnak hűtést igénylő árukat.

A szabályozott hőmérsékleti viszonyok közötti szállítás történhet vasúton, gépkocsiban vagy kombinált fuvarozási megoldással. Nemzetközi élelmiszerfuvarozás során kötelező betartani az ATP Egyezmény szabályait abban az esetben, ha a kirakodás olyan állam területén történik, amelyik csatlakozott az Egyezményhez.

Nem kell az egyezményt alkalmazni, ha

  • a szállított élelmiszer nem kerül emberi fogyasztásra,
  • a szállítás során a külső hőmérséklet mindvégig lehetővé teszi az előírt hőmérsékletet megtartását az Egyezmény műszaki előírásaink betartása nélkül is,
  • a fuvarozások lebonyolítását szabályozó nemzetközi szerződéses kötelezettségek az ATP Egyezménnyel ellentétesen rendelkeznek.

Az ATP Egyezményhez csatlakozott országok csak olyan hűtőkocsikkal engedélyezik az élelmiszerek behozatalát a saját területükre, amelyek az egyezmény előírásainak megfelelnek.

Fuvareszközök csoportosítása

  • Állandó hőmérsékletű: a berakodáskor a rakodótérben kialakult hőmérsékletet bizonyos ideig megőrzi, függetlenül a külső hőmérséklettől.
  • Hűtött: jéggel, szárazjéggel, folyékony nitrogénnel kívülről hűtött szállítóeszköz, amelyben nem mechanikai vagy „abszorpciós” eljárással történik a hűtés, hanem más hidegforrás teszi lehetővé az üres felépítményben a hőmérséklet csökkentést, majd fenntartást + 30 C közepes külső hőmérséklet mellett.
    A hűtés kategóriái:
    – „A” osztályban + 7 °C alatt;
    – „B” osztályban – 10 °C alatt;
    – „C” osztályban – 20 °C alatt;
    – „D” osztályban 0 °C alatt
    a hűtőközegek és a megfelelő berendezések felhasználásával. Az „A”, „B” és „C” osztályú szállítóeszközök K tényezője nem haladhatja meg a 0,4 W/m2 C értéket.
  • Hűtőgépes: a hűtést vagy a fűtést hűtőgép biztosítja. A belső teremhőmérséklet a külső hőmérséklettől függetlenül szabályozható.
  • Fűthető: fűtőberendezés biztosítja a rakodótérben az alacsony külső hőmérséklet esetén is a megkívánt magasabb hőmérsékletet.

ATP bizonyítvány

A bizonyítványt az Egyezményhez csatlakozott országok közlekedési hatóságai adják ki. A minősítéshez az üzembentartónak a gépjárművet az erre felhatalmazott műszaki vizsgálóállomáson kell bevizsgáltatnia, majd az ATP követelményeknek való megfelelésről kapott jegyzőkönyvet kell benyújtani a hatósághoz.

frc

A hűtőgépek teljesítménye és a rakodótér szigetelőképessége folyamatosan romlik, ezért az ATP bizonyítvány érvényességi ideje korlátozott. Az újonnan forgalomba helyezett hűtőgépkocsik az első vizsgálat alapján 6 évre kapják meg a bizonyítványt. A 6 év után következő vizsga érvényessége már csak 3 év.

Az ATP bizonyítványnak megfelelő jelzést a jármű homlokfalán, jól látható helyen kell elhelyezni. Az azonosító betűjelzések fehér alapon sötétkék latin nagy betűk. Az azonosító betűjelzéseken kívül fel kell tüntetni a szállítóeszközről kiállított bizonyítvány érvényességének határidejét is. A betűjelzések a következők:

  • Normális hőszigetelésű szállítóeszköz: IN
  • Fokozott hőszigetelésű szállítóeszköz: IR
  • „A” osztályú normális hőszigetelésű hűtött szállítóeszköz RNA
  • „A” osztályú fokozott hőszigetelésű hűtött szállítóeszköz: RRA
  • „B” osztályú fokozott hőszigetelésű hűtött szállítóeszköz: RRB
  • „C” osztályú fokozott hőszigetelésű hűtött szállítóeszköz: RRC
  • „D” osztály normális hőszigetelésű hűtött szállítóeszköz: RND
  • „D” osztályú fokozott hőszigetelésű hűtött szállítóeszköz: RRD
  • „A” osztályú normális hőszigetelésű hűtőgépes szállítóeszköz: FNA
  • „A” osztályú fokozott hőszigetelésű hűtőgépes szállítóeszköz: FRA
  • „B” osztályú normális hőszigetelésű hűtőgépes szállítóeszköz: FNB
  • „B” osztályú fokozott hőszigetelésű hűtőgépes szállítóeszköz: FRB
  • „C” osztályú normális hőszigetelésű hűtőgépes szállítóeszköz: FNC
  • „C” osztályú fokozott hőszigetelésű hűtőgépes szállítóeszköz: FRC
  • „D” osztályú normális hőszigetelésű hűtőgépes szállítóeszköz: FND
  • „D” osztályú fokozott hőszigetelésű hűtőgépes szállítóeszköz: FRD
  • „E” osztályú normális hőszigetelésű hűtőgépes szállítóeszköz: FNE
  • „E” osztályú fokozott hőszigetelésű hűtőgépes szállítóeszköz: FRE
  • „F” osztályú normális hőszigetelésű hűtőgépes szállítóeszköz: FNF
  • „F” osztályú fokozott hőszigetelésű hűtőgépes szállítóeszköz: FRF
  • „A” osztályú normális hőszigetelésű fűtőberendezéssel ellátott szállítóeszköz: CNA
  • „A” osztályú fokozott hőszigetelésű fűtőberendezéssel ellátott szállítóeszköz: CRA
  • „B” fokozott hőszigetelésű fűtőberendezéssel ellátott szállítóeszköz: CRB

 

Hőmérsékleti viszonyok a fagyasztott és mélyhűtött élelmiszerek szállításánál

A berakás, a szállítás és a kirakás ideje alatt a legmagasabb hőmérséklet a rakomány egyetlen pontján sem haladhatja meg az egyes élelmiszerekre vonatkozóan alább megadott értékeket. Ha bizonyos műszaki műveletek miatt – mint például egy hűtőgépes szállítóeszköz párologtató készülékének leolvasztása – rövid ideig mégis emelkedik a rakomány egy részének hőmérséklete, akkor az eltérés maximális mértéke 3 C lehet az egyes élelmiszerekre megadott határérték felett.

  • Jégrémek és fagyasztott vagy gyorsfagyasztott (mélyhűtött) sűrített gyümölcslevek – 20 °C
  • Fagyasztott vagy gyorsfagyasztott, mélyhűtött halak – 18 °C
  • Bármilyen más gyorsfagyasztott, mélyhűtött élelmiszer – 18 °C
  • Fagyasztott vaj vagy egyéb zsiradék – 18 °C
  • Fagyasztott belsőségek, aprólékok, tojássárgája, baromfi és szárnyas vad – 12 °C
  • Fagyasztott hús – 10 °C

 

Hőmérsékleti viszonyok egyes nem fagyasztott vagy nem gyors/mélyhűtött élelmiszerek szállításánál

Az alábbi élelmiszerek hőmérséklete a szállítás ideje alatt nem haladhatja meg az egyes pontoknál megadott értékeket:

imagesca4en5vz

  • Belsőségek és aprólék + 3 °C
  • Vaj + 6 °C
  • Szárnyas vad + 4 °C
  • Azonnali fogyasztásra szánt tej tartályban (nyers vagy pasztörizált) + 4 °C
  • Tej az élelmiszeripar számára + 6 °C 
  • Tejtermékek (joghurt, kefir, tejszín és nyers sajt + 4 °C
  • Hal, molluszkok, rákfélék . Mindig olvadó jégben kell szállítani.
  • Húskészítmények + 6 °C
  • Hús (belsőségek kivételével) + 7 °C
  • Baromfi és nyúl + 4 °C

Kizárólag az ATP Egyezményhez csatlakozott rendeltetési ország hatóságainak külön engedélyével rakható ki az áru akkor, ha

  • érvénytelen vagy hiányzik az ATP bizonyítvány,
  • a szállított romlandó élelmiszer jellegének nem megfelelő osztályú a hűtőkocsi.

A kirakás engedély ilyen esetekben akár megtagadható vagy feltételekhez köthető.

 

Mentesség

A gyorsan romló élelmiszerek szállítását gyorsítandó, a hatóságok a tehergépjárművekre vonatkozó közlekedési tilalmak egy része alól mentesíti a hűtőkocsikat. A hétvégi, ünnepnapi közlekedési tilalmak alól az európai országok többsége mentesíti a gyorsan romló élelmiszereket szállító hűtőkocsikat. A mentesség az üres vagy az úgynevezett „száraz” árut fuvarozó járművekre nem vonatkozik.

 

Thermoscript műszer

A hűtő félpótkocsik felszereléséhez tartozik a thermoscript műszer, amely folyamatosan méri, továbbá papírcsíkon, korongon, esetleg digitálisan rögzíti a hűtőtérben lévő hőmérsékletet. Ezekkel az adatokkal igazolható az ATP Egyezmény betartása.

A thermoscript műszer alkalmazása nem mentesíti a fuvarozót az egyéb okmányok, pl. hűtőlap használatának kötelezettsége alól.

KÉRJE ONLINE ÁRAJÁNLATUNKAT MOST!

Minden, amit egy hűtőautóról érdemes tudni
Töltsd le most INGYENES tanulmányunkat!

Bónusz fejezet: 3 ordító jel, amiről felismered a sufnituning kivitelezőket!